Knowledget

Erikoisominaisuudet valitaan seuraavasta listasta:
-Vahingonsieto/immuniteetti
-Elementtisieto/immuniteetti
-Loitsusieto/immuniteetti
-Regeneraatio
-Puolustukset (AC, Savet)
-Aistit
-Spell-liket ja vastaavat
-Sekalaiset ominaisuudet, joita saa tietää yhdellä kysymällä yleensä kaksi tai kolme kappaletta.

Kirjastot kuten Killan sekava dokumenttikokoelma antavat bonusta knowledge-heittoihin (Aiheesta riippuen +1 – +5) tai jos knowledgeä ei ole niin checkin voi tehdä untrainedina (mutta ilman bonuksia, eli intelligence-check + mahdolliset rotu/luokkabonukset). Aikaa kuluu 1d4 tuntia. Can take 10. Can take 20. Kirjasto sallii retryn. Tämä tarkoittaa sitä, että peliteknisesti on järkevää valita yksi kolmesta tutkimusvaihtoehdosta:

  1. Pikatutkimus: Hahmo tekee yhden 1d4 tunnin ajan vievän knowledge-heiton kuten normaalisti. Mikäli tulos on riittävä, hahmo saa tietää vastauksen tutkimuskysymykseen.
  2. Selvittävä tutkimus: Hahmo päättää suorittaa tutkimuksia kunnes löytää haluamansa tiedon tai ymmärtää, että se on hänen ulottumattomissaan. Näin päätettyään hän heittää asiaankuuluvan knowledgen niin monta kertaa että saatu tulos on riittävä ja kirjataan ylös montako kertaa tämä vaatii, jokaisen heiton viedessä 1d4 tuntia.
  3. Syvätutkimus: Hahmo päättää kaivaa aiheesta irti kerralla tarkimman ja syvällisimmän tiedon, mihin kykenee. Hän heittää asiaankuuluvaa knowledgea kunnes saa tuloksekseen luonnollisen 20, jälleen jokaisen heiton viedessä 1d4 tuntia.

Huomattavaa tässä on nyt, että syvätutkimus ei ole välttämättä järkevä valinta kuin joihinkin asioihin. Koska jokainen tutkimus tehdään omalla kysymyksellään (Esimerkiksi, “Onko peikoilla regeneraatio ja kuinka sen voi ohittaa?”), esimerkiksi olentojen ominaisuuksien selvittämiseen on järkevämpää käyttää useampaa selvittävää tutkimusta. Syvätutkimustakin voi toki käyttää, jolloin tutkimuskysymys on käytännössä laajempi (Esimerkiksi, “Mitkä ovat peikkojen ominaisuudet?”) ja tuloksen suuruudesta riippuen sen voi saada selville osittain tai täydellisesti.

Knowledget

Shadowlands Belmikor